HEADER ED 01 1

Det gyllenbruna pulvret

Skrivet av Erika och Dominique 20.03.2018 | 0 Kommentarer

Taggar:

Idag vill vi hylla kanelen, kryddan som vi båda använder dagligen. Varför är vi då så besatta av det gyllenebruna pulvret? Det ska vi nu berätta.

Kanel har många olika hälsoeffekter. Dem som vi gillar mest är att den är antiinflammatorisk och hjälper till att reglera blodsockret. Andra positiva saker med kanel är att den är bra för matsmältningen, blodcirkulationen och blodfetterna.

Vi brukar använda oss av ceylonkanel, vilken innehåller mindre mängder av ämnet kumarin än den kanel (kassiakanel) som vanligtvis säljs i mataffärerna. Kumarin är ett leveskadande ämne vid intag av höga doser. Evira rekommenderar att inte regelbundet äta kanel men om du väljer ceyolonkanelen menar livsmedelverket att det inte finns någon risk vad gäller intag av ämnet kumarin. Så är du en kanelaholic som vi, välj då ceyolonkanel. Tyvärr är ceylonkanelen dyrare än den vanliga men absolut värt pengarna.

Så glöm inte kanelen på gröten (t.ex. denna ugnsgröt) och tar din fantasi slut här så lovar vi att vi kommer publicera recept i framtiden som innehåller denna krydda!

 kanel

PS. Vill du läsa vidare kring ämnet kumarin och rekommendationerna av kanel så klicka dig vidare på dessa länkar:

Evira-Kumarin i kanel

 https://www.evira.fi/sv/livsmedel/information-om-livsmedel/livsmedelsfaror/naturliga-toxiner-i-livsmedel/kumarin-i-kanel/ 

Livsmedelsverket- Kumarin i kanel

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/kumarin-i-kanel 

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar