Måste vi orka så mycket hela tiden?

flowkitchen kronika2

Vad brukar du göra när du känner dig riktigt full av energi? När du är utvilad och fulladdad. Njuter du av den sköna känslan, eller gör du av med all energi på en gång?

“Mina steg var tunga. Jag var så trött. Min vän som gick bredvid mig berättade om sin dag. Jag var glad över att se henne, som alltid, men den kvällen hade jag svårt att koncentrera mig. Orden flöt ihop. Mina ögon sved. Hela världen kändes suddig. Hela huvudet var fylld med en tjock, ogenomtränglig dimma. Vi gick sakta. Mina ben kändes så tunga. Hur skulle jag orka ända fram? Varje steg var en ansträngning. Ett steg, två steg. Vi gick saktare. Tröttheten satt i hela kroppen. I hela mig. Jag minns att jag tänkte, ska det alltid vara såhär? Kommer jag att vara trött resten av mitt liv?"


Den texten skrev
jag för fyra år sedan. Fyra år sedan när jag var utmattad och allvarligt sjuk. Tröttheten var som min trogna vän, den försvann aldrig från min sida. Då hade jag kunnat göra vad som helst för att få känna hur det var att ha energi och ork att göra saker med lätthet igen. Utan att bli som en våt trasa på golvet efter minsta lilla ansträngning.


Till all lycka vet
jag hur det känns nu. Jag fick tillbaka min hälsa och min energi. Tröttheten hasar inte längre bakom mig som en vakande, mörk skugga. Ibland kommer den på besök, som den gör för alla. Vissa gånger stannar den längre, men för det mesta backar den ganska fort. Men efter att ha varit konstant trött under en lång tid är känslan av att nu ha energi fortfarande ganska främmande för mig. Hur ska jag riktigt hantera det? Ska jag spara min energi och se till att ha reserver? Eller ska jag använda min energi till att göra en massa saker? För jag orkar ju?


Jag upplever att det är som en slags norm att vi ska orka så j*vla mycket hela tiden. Vi ska vila så att vi orkar. Vi ska sova, äta, träna, vara ute, ta kosttillskott och meditera så att vi orkar. Vad är det vi ska orka med egentligen? Livet? Att leva? Vad är det som gör att vi hela tiden försöker hitta knep som gör att vi ska orkar mera? Göra mera, prestera mera, vara mera. Tar det aldrig slut?


Tänk om vi istället skulle bli bättre på att spara vår energi? Att se vår energi som det allra käraste vi har, vår livskraft. Att sluta köra oss helt tomma, och istället ge oss själva en chans att på riktigt njuta av livet till fullo. Med energi och livsglädje. Det kan vi nämligen inte göra om vi varje gång när vi gjort allt det vi “måste” göra är så trötta och energilösa att vi måste ladda om igen för att orka. Orka leva. Inte kan det ju vara det som är meningen med livet. 


Jag tänker bli bättre på att vila och tillåta mig att vara trött. Inte för att jag ska orka mera. Nej, för att jag ska göra mindre. Göra mindre och njuta mera.


Text och bild: Nathalie Aurén
Hemsida: Flow Kitchen
Instagram: aurennathalie