Stout på chokladnibs, vanilj och chili

virgo2

En stout inspirerad av mexikanska smaker som bara är så fantastiskt god! Tjock och söt av kakaonibs med en nypa vanilj, kanel och värmande chili. Även för mera ovana stoutdrickare.

 ITSXtNWSm78e 
Atom / Humalove - Virgo, Mexican Spiced Double Stout (8,0%), Finland 
 
Tjock som den mörkaste brännoljan med ett fylligt beigefärgat skum. Doften som strömmar upp har dominanta drag av choklad och mörk malt. Klassiska stoutdofter som mörka frukter, vanilj och kaffe finns även med i bilden. 
 
Mycket fyllig att dricka och ter sig som en sötare stout. Innehåller chokladnibs, vanilj och lite chili. Bitterheten är låg, i stället bjuder ölet på varma chokladnyanser som går väl in i vaniljen.

Chilin har ingen stark bränna, däremot ger frukten en liten smaknyans i slutet som är riktigt god. Men visst, lite värmer den nog. Jag vill bara inte avskräcka nån, för en chilibomb är det inte! Möjligen hjälper den höga alkoholhalten med att skapa en varm upplevelse tillsammans med kryddorna. 
 
Här finns även små drag av syrligheten som kan finnas i ljusrostat kaffe. Liksom doften kan man ana lite mörka frukter (läs: plommon) i eftersmaken. Men på grund av dess balanserade sötma skulle jag även våga påstå att denna även går hem hos mindre vana stoutdrickare. 

Det fina med dessa starka och nyanserade öl är känslan. De är njutningsöl. Man tar ett glas, blir riktigt varm och avslappnad. Ta ett glas med en vän och se hur ni mår!

Kuriosa:

Såhär som ett litet matlagningstips våffeldagen till ära kan jag rekommendera öl i smeten. En del använder mineralvatten men öl funkar likadant. Det är ett gammalt knep för att få ett ännu frasigare och godare slutresultat. Ett stänk av stout går bäst ihop med dessertvåfflor. Ljusa öl är mer flexibla, men det bör vara lätthumlade öl för att undvika beskan. Där rekommenderar jag en lager eller en lättare ale. Kom även ihåg att det sällan går en hel flaska i smeten, men då får ju även kocken nåt att njuta av. Någonting gott med allt!